Waarvoor gaar u naar de fysiotherapeut?

Omdat het meestal vanzelfsprekend gaat, staan we er vaak niet bij stil; hoe knap ons lichaam in elkaar zit. Hoe alle botten, spieren en gewrichten samenwerken en hoe we kunnen lopen, staan of springen. Pas als het allemaal niet zo soepel gaat en het lichaam even niet meewerkt door bijvoorbeeld aanhoudende pijnklachten of als er een blessure optreedt, wordt dat duidelijk.

Wat doet een fysiotherapeut
Als bewegen om wat voor reden dan ook een probleem is, kunt u terecht bij een fysiotherapeut, dé deskundige op het gebied van bewegen. Er zijn algemene en gespecialiseerde fysiotherapeuten. Een algemene fysiotherapeut behandelt alle soorten klachten gerelateerd aan bewegen, zoals rug- en nekklachten, of klachten aan armen, polsen of schouders. Een gespecialiseerd fysiotherapeut richt zich meestal op een specifieke klacht of doelgroep, zoals op de ziekte van Parkinson of op ouderen.


Voor welke klachten is fysiotherapie geschikt

Een fysiotherapeut kan veel klachten aan het bewegingsapparaat positief beïnvloeden, zoals:

  • Pijn aan spieren, pezen, banden en gewrichten
  • Bewegingsbeperking
  • Zwelling van gewrichten
  • Problemen met bewegen
  • Krachtsvermindering
  • Stabiliteitsvermindering
  • Stijfheid
  • Evenwichtsstoornissen
  • Ademhalingsproblemen
  • Vermoeidheidsverschijnselen of conditievermindering veroorzaakt door een andere aandoening

De behandeling
Voor een bezoek aan de fysiotherapeut is geen verwijzing van een huisarts nodig. U kunt rechtstreeks zelf een afspraak maken. Tijdens een eerste afspraak vormt de fysiotherapeut een zo compleet mogelijk beeld van uw klachten door een lichamelijk onderzoek te doen en diverse vragen te stellen. Aan de hand hiervan wordt een behandelplan opgesteld. Meestal vormt oefentherapie een belangrijk onderdeel van de behandeling. Hierdoor worden de bewegingsmogelijkheden beïnvloed. Ook kunnen massage en/of stimulatie ingezet worden om spieren en gewrichten soepeler te maken. Daarnaast geeft de therapeut ook (preventief) advies en voorlichting. Dit om herhaling of verergering van de klachten in de toekomst te voorkomen.

De Vergoeding
Fysiotherapie wordt maar beperkt vergoed vanuit de basisverzekering. Dit is afhankelijk van de soort aandoening. Het is mogelijk om een aanvullende verzekering af te sluiten met fysiotherapie in het pakket. Raadpleeg wel altijd vooraf uw polisvoorwaarden; zo komt u niet voor verrassingen te staan.

Ervaart u klachten bij het bewegen? Maak een afspraak bij fysiotherapiepraktijk Vredenbregt & Sanches in Zaandam. Samen bekijken we wat we voor u kunnen doen.