Manuele therapie

Veel mensen hebben er wel eens van gehoord, van manuele therapie en de term ‘kraken’ komt dan ook meestal wel bovendrijven, maar wat is manuele therapie nu eigenlijk precies en wanneer is een behandeling door een manueel therapeut zinvol?

Wat is manuele therapie?

Manueel betekent letterlijk ‘met het gebruik van de handen’ en dat is dan ook wat een manueel therapeut doet. Wordt bij fysiotherapie mede gebruik gemaakt van apparatuur, bij manuele therapie worden pijn en houdingsproblemen aangepakt door met de handen op gewrichten en spieren te duwen, ze te bewegen en ze te manipuleren. Door dat manipuleren is waarschijnlijk de term ‘kraken’ in de volksmond ontstaan, want bij manipulatie wordt op een gecontroleerde manier en met een gedoseerde snelheid een korte beweging, een impuls, gegeven. Dit is een beweging waarbij vaak een ‘knappend’ geluid ontstaat, die een cliënt niet kan tegenhouden. De beweging op zich is niet pijnlijk maar geeft meestal wel een kortstondig vreemd gevoel.
Het toepassingsgebied van manuele therapie is met name gericht op het hebben van klachten door houdingsproblematiek, waarbij de mens als een geheel wordt gezien. Een verkeerde houding kan al jaren bestaan, maar kan ook ontstaan door bijvoorbeeld een ongeluk, een verandering van werkhouding of door stress.

Voor wie is manuele therapie geschikt?
Manuele therapie kan eigenlijk bij iedereen worden toegepast die problemen ondervindt bij het bewegen. Dit geldt specifiek voor pijn en beperkingen in gewrichten in de rug, de nek en de heup. Effecten zijn vaak al direct merkbaar; meestal is er al snel een verbetering in de bewegingsvrijheid en neemt de pijn af. Om het effect structureel te laten zijn, bestaat het behandelprogramma van een manueel therapeut naast mobilisatie en manipulatie ook uit het geven van instructies, adviezen en begeleiding.

Manuele therapie is een specialisatie in de fysiotherapie, maar is geen wettelijk beschermde titel. Informeer dan ook altijd voor u overweegt een manueel therapeut te bezoeken, of deze is aangesloten bij de Nederlandse Vereniging voor Manuele therapie (NVMT). Alle manueel therapeuten die de specifieke masteropleiding manuele therapie hebben gevolgd, zijn hierbij aangesloten. Zo ook De Praktijk voor Fysiotheraie en Manuele Therapie Ron Sanches, bij hen bent u in goede handen.