KISS-syndroom

Sommige baby’s huilen veel, zijn ontroostbaar, drinken slecht en hebben misschien zelfs een voorkeurshouding ontwikkeld waardoor scheefstand van het hoofdje of zelfs een afgeplat schedeltje ontstaat. Voor ouders is het moeilijk te zien dat je pasgeboren kindje overduidelijk niet lekker in zijn of haar vel zit, maar dat je de vinger er niet op kunt leggen wat er nu precies aan de hand is.

Wat is het KISS-syndroom?

Als je merkt dat je kindje een of meer van bovenstaande symptomen heeft, is het verstandig om met je huisarts te overleggen of er misschien sprake kan zijn van het KISS-syndroom. KISS staat voor Kopgewrichten Invloed bij Stoornissen in de Symmetrie, een oorspronkelijk uit het Duits vertaalde term, die een storing in de overgang van de halswervels naar de schedel aangeeft. Hierdoor ontstaat een scheefstand van de nek gepaard gaand met een verstijving van de nekspieren. De oorzaak ervan is meestal aan te wijzen in een moeilijke (langdurige) bevalling, met bijvoorbeeld een tang- of vacuümverlossing.

De behandeling van het KISS-syndroom
Een behandeling door een manueel therapeut bestaat uit het toedienen van zachte impulsen op de halswervels in een corrigerende richting. Meestal geven twee à drie behandelingen al een gewenst resultaat en zal je kindje zichtbaar opknappen. De leeftijd waarop de therapie plaatsvindt, speelt wel een belangrijke rol. Eigenlijk is hoe jonger hoe beter het beste want hoe langer de scheefstand bestaat, hoe stijver de spieren ook geworden zijn. En een stijve spier is moeilijk te prikkelen.

Jarenlange ervaring
In de wetenschap is niet iedereen het er over eens dat het KISS-syndroom als zodanig wel bestaat. Echter klachten en verschijnselen die onder het KISS-syndroom zijn ondergebracht, zoals veel huilen, slecht drinken, een voorkeurshouding en een moeizame ontlasting, zijn wel degelijk uitgebreid bekend en moeten zeer ernstig genomen worden. Het is daarom altijd verstandig met de huisarts te overleggen of een behandeling van je kindje door een manueel therapeut een oplossing zou kunnen bieden voor de problemen waar je tegenaan loopt.
Bij De Praktijk voor Fysiotheraie en Manuele Therapie Ron Sanches hebben we al heel veel jaar ervaring in het behandelen van symptomen van het KISS-syndroom. En met goede resultaten, dus neem contact met ons op als je advies wilt over de klachten van je kindje. Samen kunnen we kijken of manuele therapie een oplossing zou kunnen zijn.